Przygotowanie tempery jajecznej

Przygotowanie tempery jajecznej

Przygotowanie tempery jajecznejMedium jako spoiwo jajeczne

Przygotowanie tempery jajecznej zaczynamy od przygotowania medium. Medium jako spoiwo jajeczne jest niezbędne, aby malować ikony temperą jajeczną. Tempera jajeczna jest jedną z najbardziej trwałych farb, a malowanie temperą na bazie jajka jest jedną z najstarszych technik. Medium to połączenie żółtka jaja kurzego z białym wytrawnym winem, bądź wodą. Jeśli nie chcemy, aby nasze medium było zbyt tłuste to możemy dodać do żółtka i wina, wody. Są ikonografowie, którzy medium wykonują tylko z żółtka i wina lub tylko z żółtka i wody.  Wszystko oczywiście w odpowiednich proporcjach. W moim przypadku, przy pisaniu ikon stosuję najczęściej medium z żółtka i wina. Dodaję również kilka kropel olejku goździkowego. Olejek ten ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, wtedy medium można dłużej przechowywać w zamkniętym słoiczku w temperaturze pokojowej, bądź w lodówce.

Przygotowanie medium

Zanim przygotujemy medium, zaopatrzmy się w dwa jajka kurze, wino białe wytrawne, olejek goździkowy (najlepiej kupiony w aptece), niewielki słoik (np.200ml), nóż, ręcznik papierowy i flamaster. Można przygotować medium z większej ilości żółtek, wtedy przygotujmy większy słoik. Gdy mamy już wszystko przygotowane, zaczynam od delikatnego rozbicia jajka, tak aby nie uszkodzić błonki wokół żółtka i oddzielam żółtko od białka. Następnie, żółtko przekładam na dłoń i delikatnie opłukuję pod delikatnym strumieniem wody. Tak, aby pozbyć się białka. Gdy oczyszczę żółtko wtedy ręcznikiem papierowym wycieram wolną dłoń i przekładam żółtko z ręki do ręki, wtedy jeszcze dokładniej pozbędę się białka. Kolejnym krokiem jaki wykonuję to trzymam żółtko nad słoikiem i przecinam nożykiem błonkę. Staram się, aby do słoika spłynęło tylko samo żółtko, bez błonki. Tą samą czynność wykonuję z drugim jajkiem. Następnie na słoiku zaznaczam flamastrem poziom żółtka. Stosuję proporcję na jedną część żółtka dwie porcje wina. Tak więc, również dla ułatwienia zaznaczam flamastrem do jakiego poziomu wleję wino. Do tego dodaję cztery krople olejku goździkowego, w proporcji jaką stosuję to na jedno żółtko dwie krople olejku. Zakręcam słoik i potrząsam dobrze, aby składniki się wymieszały. Przygotowanie tempery jajecznej to przygotowane dobrego medium, które mogę połączyć z pigmentami.

Przygotowanie tempery jajecznejPołączenie medium z pigmentami

Połączenie medium z pigmentami to tempera jajeczna. W momencie, gdy przystępuję do pisania ikon, odlewam niedużą ilość medium do jeszcze mniejszego słoiczka. Za pomocą pipety przenoszę kilka kropel medium na powierzchnię palety i dodaję odrobinę pigmentu. Mieszam sztywnym pędzlem, rozcieram, aby cały pigment został rozprowadzony, aby nie było zbędnych grudek. Bardzo ważne jest to, aby dobrać odpowiednią ilość medium i pigmentu. Jest to trudne zadanie i nie ma standardowych proporcji takiej mieszanki. Każdy pigment ma inne właściwości i trzeba po prostu nabrać doświadczenia, próbując dobierać odpowiednie ilości. Jeśli tempera jest za gęsta, za sucha, dodaję medium, jeśli zbyt wodnista dodaję pigment. Ważne, aby używać pipety i nie wkładać pędzla do słoika z medium. Gdy nie zabrudzę pigmentem medium, to będę mogła przelać resztę do słoika i wykorzystać jeszcze później.

Możesz również polubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments